Gdzie cydr jest najbardziej popularny?

Chociaż w Polsce jabłek mamy pod dostatkiem od wielu pokoleń – jesteśmy największym producentem tych owoców w całej Unii Europejskiej to dopiero kilka lat zaczęliśmy masową produkcję cydru, niskoprocentowego runku, który na świecie od lat zdobywa niebywałą popularność.

Wzmożona produkcja cydru w Polsce miała ma miejsce od roku 2013 bowiem to właśnie wtedy rząd obniżył na tego rodzaju alkohol akcyzę, ze 158 złotych na 97 złotych. Już w pierwszym roku wyprodukowaliśmy aż 2 miliony litrów cydru.

Okazuje się, że czeka nas jeszcze długa droga, by stać się cydrowym potentatem. Od wielu lat na czołowej pozycji znajduje się bowiem Wielka Brytania, która każdego roku produkuje nawet 500 milionów litrów tego alkoholu. To właśnie Brytyjczycy zresztą najchętniej pijają cydr – podobno wypijają aż 50% światowej produkcji tego trunku.

Nie ma w tym nic dziwnego bowiem cydr stanowi doskonałą alternatywę dla wysokoprocentowych alkoholi. Kusi też jego smak, niektórzy uważają, że jest jakby połączeniem wina i piwa. Z całą pewnością smak jest wyjątkowy, nie co cierpki, ale z wyraźna nutką kwaskowości i słodyczy. Nie bez powodu zresztą tak chętnie pija się także w innych krajach. Cydr jest niezwykle popularny w Irlandii, Niemczech czy Francji.

W Polsce coraz łatwiej znaleźć go na sklepowych półkach jednak jeśli rzeczywiście chcemy skosztować tego trunku o najlepszej jakości warto wybrać się do pubu, gdzie jest on podawany z nalewaka. Łatwo znajdziemy takie wpisując w wyszukiwarkę hasło typu „cydr gdzie kupić”. W kilka chwil ukaże nam się mapa z lokalami gastronomicznymi, które cydr serwują.

My jesteśmy pewni, że jeśli raz spróbujesz orzeźwiający jabłecznik tego rodzaju to z miejsca stanie się on Twoim ulubionym trunkiem. Pamiętaj tylko, by wybierać ten najlepszej jakości. Bardzo często sklepowe cydry mają niewiele wspólnego z oryginałem – dodaje się do nich sztuczne aromaty, które nie wpływają korzystnie na walory smakowe napoju. Cydr jest produkowany tylko i wyłącznie z jabłek i powstaje w procesie ich fermentacji. Nie warto więc nabywać te gruszkowe czy o innych smakach bowiem cydr może być tylko jeden.