Konieczność spełniania szeregu wymogów prawnych sprawia, że firmy produkujące żywność nie mogą sobie pozwolić na oszczędności podczas doboru systemów uzdatniania wody i oczyszczania ścieków. Muszą one skupiać się na właściwej higienie, ochronie środowiska, a także skuteczności realizowania poszczególnych procesów. Nie ma tu miejsca na bagatelizowanie różnego rodzaju nakazów i zakazów.
Nie da się ukryć, że woda dla przemysłu spożywczego jest kluczowa. Między innymi z tego właśnie względu metody jej oczyszczania muszą być dobierane z należytą starannością. Konieczne jest przeprowadzanie dokładnych analiz i badań, tak aby na żadnym etapie nie popełnić błędu.
Jakie technologie wykorzystuje przemysł spożywczy?
Mając to wszystko na uwadze, systemy uzdatniania wody powinny być dobierane przez specjalistów, którzy doskonale wiedzą, jakie urządzenia i technologie są w stanie zapewnić pożądane efekty. Spośród tych wybieranych najczęściej należy wymienić:
- techniki membranowe – mowa tu zwłaszcza o odwróconej osmozie, a także ultra, nano i mikrofiltracji.
- higieniczne systemy do uzdatniania wody.
Pozwalają one na odzysk wody ze ścieków. Dzięki takim rozwiązaniom, możliwe staje się jej ponowne wykorzystanie
Przykładowo o oczyszczania ścieków stosuje się:
- technologie beztlenowe Biobed Advanced,
- technologię SBR,
- wyparki próżniowe.
Szczególnie zalecane są usługi kompleksowe, realizowane przez najlepsze firmy działające na rynku. Dostarczane przez nie urządzenia oraz instalacje gwarantują nie tylko oczyszczanie wody, ale również, jak również recykling wody. Warto nadmienić, że tego typu podmioty zapewniają ponadto usługi serwisowe, a także fachowe wsparcie na każdym etapie realizacji inwestycji. Dzięki temu firmy spożywcze mogą skupić się na prowadzeniu działalności, bez ryzyka wystąpienia jakichkolwiek problemów z produkcją czy też braku spełnienia kluczowych kryteriów, jakie nakłada na firmy obowiązujące prawo.